November 12, 2018

October 8, 2018

April 16, 2018

Please reload

Entradas recientes

Inscriu-te

January 20, 2017

1/1
Please reload

Entradas destacadas

Unitat 2 - L'origen del vi: la vinya

March 22, 2017

 

 

 

1.- La vinya: orígens històrics

 

Tot sembla indicar que és a Àsia Menor i Orienti proper on es té constància de les primeres vinyes plantades per l'home. Hi ha datats en el tercer mil·lenni abans de Crist grans fòssils de Vitis Vinífera (és l'única espècie de vinya que produeix raïms aptes per vinificación) en aquesta zona del mediterrani oriental.

 

El primer lloc on s'esmenta per escrit l'existència del vi és en l'Egipte dels faraons, a la vora del Nil. Ja en el primer mil·lenni A. de C. es coneixen els vins elaborats a les illes gregues, per posteriorment difondre el seu cultiu per la Grècia continental i posteriorment estendre's definitivament per tota la conca mediterrània a través de l'imperi romà.

 

 

2.- Enquadrament botànic de la vinya

 

Família: VITÁCEAS

 

Gènere: VITIS

 

Subgènere:

 

Euvites.- 36 Espècies (una d'elles és la Vinífera)

 

Muscadiniae.- 3 Espècies

 

 

3.- Varietats de l'espècie vinífera

 

6.800, encara que només una minoria són utilitzades per a elaboració de vins. Exceptuant aquest reduït nombre de varietats (aprox. una centena) de l'espècie vinífera, la resta de les espècies de vitis no són vinificables però si compleixen un paper important:

 

Algunes d'aquestes espècies són utilitzades com portainjertos o patró de les viníferas per evitar que les arrels siguin atacades per la Phylloxera Vastatrix, la famosa plaga que va arrasar tot el vinyer europeu al segle XIX.

 

Com comentem, solament unes cent varietats són les utilitzades per produir els vins més destacables del món. Exemples d'aquestes són:

 

Cabernet-Sauvignon, Tempranillo, Garnacha, Syrah, Merlot, Monastrell, Verdejo, Albariño…

 

És important assenyalar que totes les vinyes per vinificación del món estan compostes de dues parts:

 

Patró o portainjerto.- Normalment són Vitis de les espècies Berlandieri, Riparia, Rupestris, o híbrids d'aquestes. Són resistents a la filoxera. És la part de la planta més pegada al sòl, les seves arrels són resistents a l'atac de la filoxera.

 

Vinífera.- És la que produeix raïms per vinificación, va empeltada sobre el patró, no poden anar directament sobre el terreny doncs serien fàcilment atacades per la filoxera.

 

Un dels pocs llocs del món que s'han vist lliures de l'atac d'aquest insecte és XILE, sent la llarga serralada andina la causa d'aquest aïllament.

 

Així d'aquesta forma, els vins xilens són dels escassos vins que hi ha al món que procedeixen íntegrament de l'espècie vinífera. Això no vol dir que siguin de major qualitat, però sí els atorga uns matisos peculiars als seus vins.